Alimentele si caria dentara

Alimentele si caria dentara

Dupa eruptia dintilor pe arcadele dentare efectele nutritiei se manifesta prin rolul lor informarea cariilor dentare astfel:
  •  alimentele dulci, bogate in carbohidrati favorizeaza aparitia cariilor dentare si dezvoltarea microbiana;
  • alimentele lipicioase sunt de asemenea foarte nocive din cauza contactului indelungat cu dintii si partile moi.
  • alimentele bogate in calciu, fosfor (branzeturi, peste) favorizeaza remineralizarea smaltului dentar, deci ele ne protejeaza de carii;
Aportul de alimente moi si rafinate (zahar, caramel etc.)  produc o placa bacteriana foarte aderenta si agresiva ce va conduce in mod rapid la carie .

 

Alimente  cu potential cariogen scazut:
- paine integrala
- sirop trestie de zahar nerafinat
- grasimile
- branzeturile
- fructele si vegetalele fibroase
(brocoli, castravete, mar, morcov, ulei, unt, margarina)
Alimente cu potential crescut cariogen
- bauturi cu acid
- prajituri
- bomboane, dropsuri
- zaharul
- produse fast-food
Desi aceste produse au un potential cariogen crescut s-a constat ca prezenta cariilor este destul de scazuta in conditiile unui periaj corect.

 

 Clinica dentara Dental Crown Health – Stomatologie copii  Sector 3 – Bucuresti