Alimentatia copilului mic

Alimentatia copilului mic

Pentru o crestere si dezvoltare normala a maxilarelor, dintilor, dar si a intregului organism alimentatia este un element esential:

 

  1. Perioada de alimentatie lactata propriu-zisa (de la nastere pana la 4-6 luni).
  2. Perioada de tranzitie corespunzatoare diversificarii alimentelor (6-9 luni).
  3. Perioada a 3-a cand sistemul digestiv se maturizeaza, intre 9-12 luni si permite trecerea la alimentatie de tip adult.
  4. Perioada a 4-a, dupa 1 an , cand sistemul digestiv, renal si neuronal sunt maturizate si necesarul de alimente depinde de varsta, sex si activitatea fizica.

Dupa un an o problema din punct de vedere stomatologic in ceea ce priveste dezvoltatea aparatului stomatognat este modul in care se face alimentatia, tipul alimentelor, dar si momentul zilei la care se face dupa cum urmeaza:

  •  dupa varsta de 1 an se indica renuntarea la biberon. Alimentarea cu biberonul poate produce, pe langa probleme dentare, o insuficienta dezvoltare a mandibulei in lipsa stimulilor functionali de hranire.
  • hranirea noaptea cu lichide indulcite a copilului trebuie evitata, ea duce intotdeauna la carii cu evolutie severa.
  • limitarea dulciurilor, caramelele, bomboanele, ciocolata au un risc de carie extrem de crescut la copii deoarece ei nu se pot igieniza corect si dintii desi erupti nu sunt complet formati.
  • obiceiurile de sugere a degetului sau a suzetei pot produce anomalii de pozitie a dintilor, o adancire a boltei palatine si dezvoltare patologica a maxilarului si mandibulei.